עיון מעמיק בדיון סביב תמ"א 38 מגלה עצימת עיניים של המחוקק, ועדות התכנון והרשויות המקומיות תוך התעלמות ממטרתה של תמ"א 38,  שהיא חיזוק בניינים קיימים אשר נבנו לפני 1.1.1980, שלא בהתאם לתקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה (ת"י 413).

הסיבה העיקרית להוצאתה לפועל של תמ"א 38

השיח על האינטרס הכלכלי בלבד התעלם מכך שהסיבה העיקרית להוצאתה לפועל של תמ"א 38 הייתה סבירות גבוהה להתרחשותה של רעידת אדמה בישראל, שעלולה לגרום לנזקי נפש ורכוש.
המומחים אף הדגישו כי רעידה שכזו היא איננה שאלה של "אם" אלא שאלה של "מתי". על פניו נראה כי המחוקק ומוסדות התכנון ובכלל זה הוועדות המקומיות אינן מבינות את חשיבותה של התכנית.

אחת הטענות המרכזיות נגד התכנית היא שמרבית הבניינים אשר חוזקו או מצויים בתהליך חיזוק נמצאים במרכז הארץ. לטענת היזמים הסיבה לכך היא חוסר כדאיות כלכלית בקידום פרויקטים דומים באזורי הפריפריה.
טענה זו עלתה אינספור פעמים מאז פרסומה של תמ"א 38, כאשר המענה לבעיה בכל אחד מתיקוני התמ"א (ארבעה במספר) היה מציאת פתרון אחיד עבור כל הארץ, מבלי להתייחס ספציפית לאזורים בפריפריה.

 

 

רעידת אדמה עלולה לפגוע בכל סוגי המבנים
לא זו בלבד, אלא שעיקר השיח הקשור לתמ"א 38 מתייחס לחיזוקם של בנייני מגורים. אולם יש לזכור, כי התרחשותה של רעידת אדמה איננה מסכנת אך ורק את בנייני המגורים בישראל, אלא גם בתי חולים (אשר מרביתם נבנו לפני 1980), בנייני משרדים, בתי ספר, משרדים ממשלתיים ומפעלים אשר נבנו שלא לפי התקן.