הסכם ייצוג הינו אחד מההסכמים החשובים של כדורגלן, ואף על פי כן, לא רבים יודעים, שעל הסכמים אלה חלים תקנוני ההתאחדות לכדורגל ופיפ"א, הקובעים מהם הפרטים אשר צריכים להיכלל באותם הסכמים. והסיבה לכך הינה כי בניגוד לתחומי המשפט השונים, בהם אנשים שוכרים שירותיהם של עורכי דין טרם חתימת הסכם, לא כך פועלים כדורגלנים צעירים וותיקים ועל כן לא אחת, חותמים הם על הסכמים המנוגדים להוראות התקנונים.
וכמו כל הסכם אחר, גם הסכם ייצוג נועד למקרה של סכסוך או ויכוח בין הצדדים, ועל כן רק במקרים בהם מתעורר סכסוך במסגרתו נדרשים השחקנים לשלם למייצג פיצויים בשל הפרת הסכם הייצוג, או עמלה שלטענת המייצג זכאי מכוח הסכם הייצוג, נזכרים אותם שחקנים לפנות לעורך דין, אשר בלא מעט מקרים יגלה כי ההסכם חסר תוקף לאור היותו מנוגד לתקנוני ההתאחדות ופיפ"א.
לא זו בלבד, אלא שלעיתים השחקנים חותמים על הסכם ייצוג מבלי שקיבלו הסבר מפורט אודות תוכנו, ומשכו של ההסכם, ואף מבלי שקיבלו לידיהם העתק ממנו.
תקנון המייצגים של ההתאחדות לכדורגל קובעת בסעיף 4(2) כי הסכם ייצוג חייב לכלול את הפרטים הבאים:
- שמות הצדדים ומספרי הזהות שלהם (אם צד אחד הינו תאגיד, אזי שמו של התאגיד ומספר התאגיד);
- כתובות הצדדים;
- היקף השירותים הניתנים על ידי הסוכן;
- משך זמן ההתקשרות;
- התמורה שתשולם למייצג;
- תנאי התשלום;
- סעיף בוררות;
- תאריך חתימה;
- הוראות הנוגעות לסיום ההתקשרות;
- חתימות הצדדים (ככל והשחקן הינו קטין, במקרה כאמור תידרש חתימתם של שני ההורים וכן חתימת הילד).
הסכם מייצג אשר אינו כולל את אחד או יותר מהפרטים המנויים לעיל, הינו הסכם חסר תוקף. ואם לא די בכך, סעיף 8 לתקנון המייצגים של התאחדות הכדורגל קובע כי הפרה של איזו מהוראות התקנון מהווה עבירת משמעת, כשכל הפרה תדווח לפיפ"א.
סעיף 4 (1) לתקנון מייצגים של ההתאחדות לכדורגל קובע כי לאחר חתימת הסכם ייצוג, על הצדדים להגישו לרישום בהתאחדות. סעיף דומה קיים בתקנון המייצגים של פיפ"א הקובע:
"חוזה הייצוג של המתווך עם השחקן או המועדון (ראה סעיף 5 להלן) חייב להיות מופקד אצל העמותה במועד רישום המתווך".
על אף קיומה של הוראה זו, אין אכיפה על ביצועה. מעטים הם הסכמי הייצוג המוגשים להתאחדות, דבר היוצר בעיה.
לא אחת, פונים שחקנים ה"צמאים" לשחק לעזרתם של סוכנים אחרים, על אף שכבר חתומים אצל סוכן אחר. מצב זה, בו הסכמי ייצוג אינם מוגשים להתאחדות לכדורגל, מאפשרת יצירת מצב זה.
אילו לצד שמו של השחקן באתר ההתאחדות היה מופיע שמו של מייצגו (ככל והוא מיוצג) כפי שנעשה באתר Transfermarket הדבר היה מונע התקשרויות כפולות, והפרות של הסכמי ייצוג.
לא זו בלבד, הגשת הסכמי הייצוג להתאחדות היה מאפשר בקרה על תוכן ההסכמים ובחינת התאמתם לתקנונים השונים, וכך היו נמנעות החתמות שחקנים על הסכמים חסרי תוקף, וניתן היה לאכוף את סעיף העונשין שבתקנון ההתאחדות נגד אותם סוכנים.
בלא מעט מקרים אגב תביעה שהוגשה על ידי סוכן נגד שחקן שלו, למוסד לבוררות, המוסד האמון על פתרון סכסוכים בתחום הספורט בהתאם לסעיף 11 לחוק הספורט, נדונה שאלת תוקפם של הסכמי ייצוג. כאשר ברוב המקרים לאור היעדרם של פרטים מהותיים אותם נדרש הסכם הייצוג לכלול כאמור לעיל, נדחתה התביעה.
אז אם אתם שחקנים שעתידים לחתום על הסכם, או לחלופין חתמתם על הסכם ייצוג ואתם לא בטוחים שההסכם עומד בדרישות ההתאחדות לכדורגל ופיפ"א, פנו לעורך דין על מנת שיבחן את ההסכם ויוכל להעביר את הערותיו במידת הצורך. נכון שהסוכן שלכם הוא האדם אתם נדרשים לסמוך ולהאמין בעיניים עצומות, אך על מנת להימנע מתביעות עתידיות, דאגו לשכור שירותיו של עורך דין אשר ילווה אתכם בתהליך.
וזכרו, סוכן אינו מהווה תחליף לעורך דין.